Opening Dorpsplein

23 augustus 2022

Metamorfose in De Tike

Van schoolplein tot dorpsplein

Ergens in oktober 2021 werd er al begonnen met het renoveren en restylen van het oude schoolplein tot het geheel nieuwe dorpsplein van De Tike. En op zaterdag 21 mei 2022 was het dan zover: de officiële opening van het kersverse dorpscentrum met vertier en plezier voor jong en oud.

 

Het eerste woord was aan de voorzitter Dorpsbelang Bettie Elverdink, die een fraaie schets gaf van de plannen, werkzaamheden, inzet van vrijwilligers en uiteindelijke metamorfose van het schoolplein van de voormalige basisschool De Gielguorde.

Daarna was het de beurt aan Gosse Wijnsma, die de werkgroep van het dorpsplein gedurende een half jaar wist aan te sturen en te motiveren om in de vrije avonduren en weekenden te werken aan het nieuwe plein. Met de hulp van deze werkgroep van vrijwilligers is het dorpsplein voorzien van een nieuwe pannakooi, die na de zomer nog zal worden geëgaliseerd. Verder werden aangelegd een jeu de boulesbaan, hagelnieuwe speeltoestellen, bloembakken van overgebleven stoeptegels, picknickbanken en in het opgeknapte fietsenhok staat een schitterende kast vol spelletjes klaar voor jong en oud.

Verder is er allerlei groen aangebracht voor een aangename uitstraling, kunnen kinderen chillen in de hut van wilgentenen en sieren de fraaie muurtekeningen van Yka van der Veen en bijpassend gedicht van dorpsdichter Andries Jelle de Jong het voormalige fietsenverblijf. Op de picknicktafel prijkte een papieren voorbeeldprint van het informatiebord zoals dat op het nieuw te maken informatiepaneel bij de glascontainer zal komen; aanwezigen konden hierop hun op- of aanmerkingen noteren.

Over een overdekte zitplek voor senioren wordt nog nagedacht. Terecht werd de door dorpspleinbuurvrouw Marijke Posthumus geschonken koffie op alle vrijwilligersavonden dankbaar aangestipt en geroemd. Voor het officiële tintje aan de feestelijke opening was wethouder Maria le Roy van de gemeente Smallingerland aanwezig. Ze prees tijdens de bijeenkomst de inwoners die het dorpsplein samen hebben gerealiseerd. Met het doorknippen van het traditionele openingslint werd het nieuwe dorpsplein in De Tike officieel geopend door een jonge en oudere dorpsgenoot: Judith de Jong en Wiebe Jeltema zorgden met een grote glimlach voor deze officiële plichtpleging. Er waren hapjes, drankjes, heerlijke broodjes knakworst en hamburgers, allemaal bereid en geserveerd door vrijwilligers. De opknapbeurt van het plein werd mede mogelijk gemaakt door verschillende subsidies.

Website door: SMART Websites